Is jouw inzicht goud waard?

Welk inzicht is goud waard?
Met het nieuwe jaar bijna in zicht, wemelt het online van de voorspellingen en trends voor 2016. Mooi om vooruit te kijken, maar óók goed om terug te blikken op het afgelopen jaar. Want juist die inzichten vormen de basis voor keuzes in het nieuwe jaar. Wat behouden we in onze werkwijze en wat gaan we (radicaal) anders doen?

Mijn top 5 van waardevolle inzichten in 2015:

 1. Bestaansrecht claim je niet, dat krijg je!
  Organisaties kunnen er uren aan besteden; het formuleren van hun visie en missie. Natuurlijk is het waardevol te weten waarom je als organisatie ‘op aarde bent’ en wat je kan toevoegen aan het bestaande aanbod. Maar of dat relevant en onderscheidend genoeg is, dát beslist de klant. Zo ja, dan gunt die klant jou de omzet, door jouw product of dienst af te nemen. Bestaansrecht is daarmee niet iets wat we zelf bepalen, bestaansrecht krijgen we van klanten die geldstromen onze kant laten opkomen, aldus Guido Thys. Ga dus vooral in gesprek met je klant en ken zijn drijfveren!
 2. Durf buiten de branche te denken
  Hoe zou jouw organisatie-vraagstuk eruit zien in een geheel andere branche? Wat zou dán de oplossing zijn? Haal het vraagstuk uit de gebruikelijke context en buiten het speelveld van de branche. Want eenmaal los van alle spelregels die gelden in je eigen branche, ziet een probleem er heel anders uit. En ben je in staat tot oplossingen te komen die je niet zou bedenken als je binnen de lijntjes van de branche blijft. Dit inzicht gaf Frank Groot (VisionDesicion) mee.
 3. Consumenten gaan massaal vreemd
  Van nature zijn consumenten vreemdgangers. Ook jouw klanten flirten met regelmaat met vergelijkbare merken…en met merken die gehele andere merkwaarden uitdragen. Van alle consumenten die Coca Cola Light drinken, is meer dan de helft man. En Coca Cola Zero een mannen-drankje? Dacht het niet, met ruim 50% vrouwelijke afnemers. Loyaliteit stijgt niet evenredig met het aantal klanten. Investeer vooral in het verkrijgen van méér klanten, als basis voor winstgevendheid. Loyaliteit is vervolgens mooi meegenomen, aldus Wiemer Snijders – verbonden aan het Ehrenberg-Bass Institute van Byron Sharp .
 4. Lekker relevant voor de klant!
  We hebben niet méér content nodig, maar content die er toe doet. Dit inzicht gaf Cor Hospes onlangs op een NIMA Marketing leergang aan de aanwezige marketeers. We werken met content-kalenders en overladen onze (toekomstige) klanten met informatie. Maar vertellen we hen ook wat er écht toe doet? Veel merken vertellen vooral graag over zichzelf, over hun presentaties, hun visie en hun werkwijze. Maar wat wil de klant, wat beweegt de klant en wat inspireert de klant? Stap in de leefwereld van de klant en deel kennis die er voor hem toe doet.
 5. Individu centraal
  Na een roerige periode van recessie, krabbelen we weer op. Consumenten krijgen meer vertrouwen in de economie en durven vaker én meer geld uit te geven. We gaan van een houding die tijdgeestwatcher en merk strateeg Peter Heshof kenmerkt als ‘Reducing negative impact’ naar ‘Improving positive impact’. Hiermee wordt een verschuiving ingezet van het wij-denken naar het ik-denken. De consument (maar ook werknemer!) durft zichzelf weer centraal te zetten en zoekt naar producten en diensten die hem vooruit kunnen helpen. Meer tailormade, meer individueel gericht en meer focus op toegevoegde waarde dus.

Blog auteur: Ellen van der Aart, eigenaar Met Karakter
Inspiratie: NIMA kennis sessies, Guido Thys, Cor Hospes, Peter Heshof, Wiemer Snijders, Frank Groot

Met Karakter, hét blog over Corporate CommunicatieOver Met Karakter
Elke organisatie heeft een eigen karakter, een onderscheidend vermogen. Met Karakter helpt organisaties dit naar boven te halen en het bedrijfsmerk sterk te positioneren. Van strategie tot uitvoering en analyse. Met Karakter staat voor daadkrachtig advies, training en begeleiding in communicatie, marketing en (re)branding vraagstukken.
Meer weten? ellen@metkarakter.eu

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *